Χορηγία στο πρόγραμμα “Global Volunteer” της AIESEC
⇦ Πίσω στα νέα

Χορηγία στο πρόγραμμα “Global Volunteer” της AIESEC

Η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. είναι υπερήφανος υποστηρικτής του προγράμματος "Global Volunteer” της AIESEC.

Το πρόγραμμα Global Volunteer απευθύνεται σε νέους που θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους στον κόσμο στηρίζοντας τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Μέσω του προγράμματος, η AIESEC καλεί τους νέους να ζήσουν μια διεθνή εμπειρία εθελοντισμού, εργαζόμενοι για μια περίοδο 6-8 εβδομάδων πάνω σε συγκεκριμένα projects συνεισφέροντας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης Sustainable Development Goals. Καλύπτοντας 120+ χώρες, οι νέοι εθελοντές αναλαμβάνουν δράσεις για το Στόχο που επιλέγουν οι ίδιοι ως πιο σημαντικό για την προσωπική τους ανάπτυξη και τη συνεισφορά τους εκεί όπου υπάρχει περισσότερο ανάγκη. Οι εθελοντές της AIΕSEC έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με διαφορετικές κουλτούρες, να ξεπεράσουν τις προκλήσεις και να ταξιδέψουν μαθαίνοντας και ανακαλύπτοντας τις αξίες τους συνεισφέροντας παράλληλα σε διάφορες κοινότητες σε όλο τον κόσμο.Η Α. Χατζόπουλος Α.Ε. είναι υπερήφανος υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας, προσφέροντας σε 5 φοιτητές του τοπικού τμήματος της ΑIESEC του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Global Volunteer.

Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι με το Vietnam project, που εμπίπτει στον στόχο 4, Ποιοτική Εκπαίδευση - [Sustainable Development Goal 4]: Quality Education.
Ο Στόχος περιγράφεται ως: “Διασφάλισης συνολικής και ποιοτικής εκπαίδευσης για όλους και προώθηση της δια βίου μάθησης”. Η ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί θεμέλιο για την βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το πρόγραμμα του Vietnam ολοκληρώθηκε με επιτυχία αυτό το καλοκαίρι, στοχεύοντας στην εκπαίδευση Αγγλικών σε παιδιά μέσω διασκεδαστικών εκπαιδευτικών μαθημάτων και δραστηριοτήτων. Αντίστοιχα εθελοντικά προγράμματα τρέχουν σε όλη τη γη από τους φοιτητές του Αριστοτελείου που αφήνουν το στίγμα τους κάνοντας τη διαφορά, ως πολίτες του κόσμου.

Ο δεύτερος σταθμός αυτού του ταξιδιού ήταν η Αίγυπτος στα πλαίσια ενίσχυσης του στόχου 1. Εξάλειψη της Φτώχειας [Sustainable Development Goal 1]: No Poverty. Ο Στόχος περιγράφεται ως: "Τερματισμός της φτώχειας σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις μορφές της". Η φτώχεια δεν αποτελεί μόνο μία κατάσταση, είναι η πιο έντονη μορφή βίας που μπορεί να ασκηθεί στον άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά συνόψισε ο Μαχάτμα Γκάντι στη γνωστή φράση του. Ως απόλυτη φτώχεια ορίζεται η κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένας άνθρωπος όταν επιβιώνει μόλις και μετά βίας, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται δυσχερής η πρόσβασή του σε πηγές όπως η τροφή, η στέγη, η εκπαίδευση και η υγεία. Μέσω του προγράμματος της Αιγύπτου, οι εθελοντές βοήθησαν οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε μία χώρα όπου οι δείκτες φτώχειας έχουν αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια σε επίπεδα περίπου του 30%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της UNICEF. Συγκεντρώνοντας για αυτές τις οικογένειες προμήθειες που είχαν ανάγκη όπως ρούχα και φαγητό σε καθημερινή βάση, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συνεισέφεραν σημαντικά στην τοπική κοινωνία στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα ανθρωπιάς και βοήθειας στον συνάνθρωπο.


Η τρίτη στάση αυτού του ταξιδιού μας ήταν η Βραζιλία που συνεισέφερε στο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης #8: Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, πάνω από 204 εκ. άνθρωποι ήταν άνεργοι το 2015. Ο Στόχος Νο 8 των Ηνωμένων Εθνών προωθεί τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την καινοτομία στην τεχνολογία. Η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η αύξηση των θέσεων εργασίας είναι καίρια σημεία για την εξάλειψη της αναγκαστικής εργασίας, τον τερματισμό της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων, και τη διασφάλιση της απαγόρευσης και εξάλειψης των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας. Μέσω του προγράμματος της Βραζιλίας, οι εθελοντές βοήθησαν δύο διαφορετικές ΜΚΟ στο Ρίο να αναπτύξουν την στρατηγική τους marketing. Χρησιμοποιώντας και εφαρμόζοντας τα νέα εργαλεία του digital marketing στην επικοινωνιακή στρατηγική τους, οι δύο οργανισμοί κατάφεραν να γνωστοποιήσουν στο ευρύ κοινό τις δράσεις τους και την προσφορά τους και έτσι να ενισχύσουν περαιτέρω και το κοινωνικό τους έργο.
Το τέταρτο κατά σειρά εθελοντικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία και αφορούσε τον στόχο 4, Ποιοτική Εκπαίδευση - [Sustainable Development Goal 4]: Quality Education. Ο στόχος της φοιτήτριας που συμμετείχε στο πρόγραμμα ήταν να διδάξει παιδιά που ζούσαν σε ορφανοτροφείο ενός μικρού χωριού στη Ρουμανία. Παίζοντας διαδραστικά παιχνίδια διδασκαλίας, τα μικρά παιδιά ηλικίας 4-8 ετών έλαβαν βασικά μαθήματα Αγγλικής γλώσσας χρήσιμα για το μέλλον τους, μαθαίνοντας παράλληλα την αξία της πολυ-πολιτισμικής εκπαίδευσης._____________

Η AIESEC είναι ένας παγκόσμιος, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός φορέας αναγνωρισμένος από την UNESCO. Ξεκίνησε από νέους για νέους που θέλουν να ανακαλύψουν και να αναπτύξουν τις ηγετικές τους δυνατότητες ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον αυριανό κόσμο και να φέρουν θετικό αντίκτυπο σε οποιοδήποτε τομέα επιλέξουν. Ιδρύθηκε το 1948 λίγο μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο από 7 νέους προερχόμενους από 7 χώρες, με το όνειρο να χτίσουν μια παγκόσμια διαπολιτισμική κατανόηση και να αλλάξουν τον κόσμο. Ως το 1977, η AIESEC είχε παρουσία σε 50 χώρες και 5 ηπείρους με περισσότερους από 40,000 νέους συμμετέχοντες. Το 2015, η ηγεσία της AIESEC’s από 126 χώρες συγκεντρώθηκε στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, αποφασίζοντας να στηρίξει και να προωθήσει τη συμμετοχή των νέων στην εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού - Sustainable Development Goals (SDGs).

Η συνεισφορά της AIESEC στις μέρες μας είναι πιο καίρια από ποτέ. Από την ίδρυσή της ως σήμερα έχει αναπτύξει περισσότερους από 1,000,000 νέους σε ένα παγκόσμιο δίκτυο που πιστεύει στην ειρήνη και τη μεγιστοποίηση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων. Όπως λέει και το μότο του οργανισμού "Αν δεν αλλάξουμε εμείς τον κόσμο, τότε ποιός θα το κάνει?".